هورمون های جنسی مرد (آندروژن ها)
[ترشح از هفت سالگی]
میزان ترشح تستوسترون در یک مرد بالغ طبیعی، روزانه ۴ تا ۹ میلی گرم است. غلظت آن در پلاسما به حدود ۶۵/۰ میکروگرم در دسی لیتر می رسد.
در پروستات و چند بافت دیگر که از بافت های هدف تستوسترون به حساب می آید، این هورمون به دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل می شود. شکل گیری اندام های تناسلی خارجی و پروستات در دوره جنینی به تشکیل آن بستگی دارد و بزرگ شدن پروستات در سالمندی و برخی از صفات ثانویه جنسی پس از بلوغ، با آن در رابطه است.
از غده های فوق کلیوی نیز آندروژن ترشح می شود که بخش عمده آنها ۱۷ کتوستروئیدها است؛ میزان دفع ادراری ۱۷ کتوستروئیدها در مردان طبیعی، ۱۵ میلی گرم و در زنان ۱۰ میلی گرم در روز است؛ دو سوم این مقدار در مردان از قشر فوق کلیوی ترشح می شود و یک سوم آن از بیضه ها منشأ می گیرد. در زنان، بیش از ۹۰ درصد این هورمون از غده های فوق کلیوی ترشح می گردد.
سطح آندروژن های بیضه و قشر فوق کلیوی با میزان نیاز آن در مراحل مختلف زندگی (بلوغ، رشد،…) همسانی دارد. این هورمون ها، اساس ساختمان جنسی مرد را شکل می دهند؛ ویژگی های مردانه را پدید می آورند و زندگی جنسی مرد را تنظیم می کنند. از این رو، تعادل مذکر بودن کامل، بستگی به تعادل هورمونه ای جنسی نر در خون مرد دارد. عنوان های زیر، نقش آندروژن ها را بهتر می نمایاند:
تمایز جنسی
در حدود ۲ ماهگی (هفته ۶ بارداری) بیضه رشد نیافته جنین پسر، هورمون جنسی نر را ترشح و با جلوگیری از رشد مجاری مولرین، مجاری ولفین را تقویت می کند و اندامهای جنسی درونی و بیرونی مردانه را شکل می دهد. از این رو، یکی از اعمال اصلی آندروژن که تنها از جنین پسر ترشح می شود، هدایت روند تمایز جنسی در مسیر طبیعی در دوران جنینی و ساماندهی ساختمان جنسی مردانه و پیشگیری از پدید آمدن دستگاه تناسلی زنانه است.
آزمایش ها نشان داده اند هرگاه به نوزاد موش که از نظر جنسی ماده است در سه روز اول تولد تستوسترون تزریق شود، در آینده عقیم می گردد و رفتار جنسی نر را بروز می دهد. از جمله دلایلی که با فقدان هورمون استروژن (پس از یائسگی) بدن زنان تا حدی کیفیت مردانه می یابد، این است که از غده های آدرنال آنان (نشر فوق کلیه)، هورمون های مردانه ترشح می شود.
بنابراین، نر بودن با افزایش تستوسترون و دفع استروژن همراه است. جنس نر، استروژن را از خون دفع می کند. ادرار اسب نر، منبع سرشاری از استروژن به حساب می آید. ماده بودن به فقدان و کاهش تستوسترون بستگی دارد، افزایش آن در جنس ماده به هرمافرودیسم (دوجنسی) کاذب می انجامد و با قطع عادت ماهانه، تحلیل رفتن پستان ها و رحم، بمی صدا، افزایش توده عضلانی،… همراه است.
صفات ثانویه جنسی
افراد خواجه که فاقد هورمون های مردانه اند، بدنشان بی مو باقی می ماند، ریش درنمی آورند، طاس نمی شوند، صدای نازک و زنانه دارند و میل به جنس مخالف در آنها پدید نمی آید و مانند زن ها چاق می شوند.
اگر زنی خودسرانه تستوسترون مصرف کند، صورتش پر سر و صدایش بم تر می شود و زایده کلیتوریس، برجستگی بیشتر می یابد. با استفاده از این خواص هورمونی، برخی از زنان تغییر جنیست گرا، در اندامهای خود تغییراتی پدید می آورند و با مصرف تستوسترون، توزیع چربی را در بدن خود تغییر می دهند؛ ریش و مو در می آورند؛ بدنی عضلانی می یابند و تا حدی سیمای ظاهری آنان شبیه مردان می شود.
منبع: کتاب زن. سیدهادی حسینی و علی احمد راسخ . صص ۷۱-۷۴، انتشارات امیرکبیر. سوم. ۱۳۸۷.